Οδοντικά Εμφυτεύματα

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε ένα οδοντικό εμφύτευμα για όλη μας τη ζωή, θα πρέπει να το φροντίζουμε τουλάχιστον σαν να επρόκειτο για ένα από τα φυσικά μας δόντια.

  • Η σωστή στοματική υγιεινή είναι προϋπόθεση για την υγεία των εμφυτευμάτων. Η ελλιπής στοματική υγιεινή είναι μιά συχνή αιτία απώλειας εμφυτευμάτων μέσα σε λίγα έτη από την τοποθέτηση τους. Η οδοντική πλάκα δεν μπορεί να βλάψει άμεσα το υλικό των εμφυτευμάτων, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στους ιστούς που το περιβάλλουν δημιουργώντας στη συνέχεια προβλήματα και στο εμφύτευμα. Αν τα μικρόβια της πλάκας δεν απομακρύνονται συστηματικά με τακτικό βούρτσισμα των δοντιών, μπορεί να προκληθεί μόλυνση των ούλων και περιοδοντίτιδα.

    Για τον καλύτερο καθαρισμό της οδοντικής πλάκας γύρω από το εμφύτευμα και την στεφάνη που το καλύπτει, οι οδοντίατροι συστήνουν να χρησιμοποιούνται τα ειδικά βουρτσάκια μεσοδοντίων επιπλέον του βουρτσίσματος με την οδοντόβουρτσα και της χρήσης οδοντικού νήματος. Ο οδοντίατρος σας θα σας συστήσει τον κατάλληλο τύπο και μέγεθος και θα σας εξηγήσει τον τρόπο χρήσης .Η περιοδοντίτιδα διαβρώνει το οστό που περιβάλλει το εμφύτευμα και μακροχρόνια μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κινητικότητα ή και απώλεια του εμφυτεύματος


  • Απαιτείται προσοχή κατά τη χρήση νήματος γύρω από τα εμφυτεύματα. Η σύνδεση των ούλων με τα εμφυτεύματα δεν είναι τόσο ισχυρή όσο με τα φυσικά δόντια, ούτε οι σύνδεσμοι αποκαθίστανται εύκολα αν τραυματιστούν. Κατά τη χρήση οδοντικού νήματος γύρω από ένα εμφύτευμα πρέπει να προσέχουμε αυτό να μην εισχωρήσει πολύ βαθιά μέσα στα ούλα και καταστρέψει τους συνδέσμους ούλων εμφυτεύματος. Αν αυτό συμβεί, επιτρέπει στα μικρόβια και τις τροφές να εισχωρήσουν γύρω από το εμφύτευμα, να προκαλέσουν φλεγμονή και σταδιακά απώλεια οστού που μπορεί να οδηγήσει σε χαλάρωση και απώλεια του εμφυτεύματος (περιεμφυτευματίτιδα). 


  • Αποφεύγετε τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας. Προσπαθείστε να αποφεύγετε τα πολύ ζεστά φαγητά ή ροφήματα και ακόμη περισσότερο την απότομη εναλλαγή κρύων και ζεστών τροφών. Το μεταλλικό σώμα των εμφυτευμάτων είναι πολύ καλύτερος αγωγός θερμότητας από το φυσικό δόντι. Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρεται μεγαλύτερη ποσότητα θερμότητας στο εσωτερικό του οστού και μπορεί να προκληθεί βλάβη των οστικών κυττάρων. Επίσης, η εναλλαγή ζεστού-κρύου προκαλεί απότομη διαστολή και συστολή του εμφυτεύματος κάτι που μπορεί να προκαλέσει θραύση της κεραμικής στεφάνης που το καλύπτει ή ακόμη και του ίδιου του εμφυτεύματος.


  • Οι τακτικές προληπτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι απαραίτητες για να εντοπίζονται και αντιμετωπίζονται εγκαίρως προβλήματα στοματικής υγείας που θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στα εμφυτεύματα. Ο εμφυτευματολόγος θα σας ενημερώσει για την απαιτούμενη συχνότητα επισκέψεων, συνήθως κάθε 3 μήνες για τα πρώτα 1-2 χρόνια και κάθε 6 μήνες στην συνέχεια. 


  • Αποφύγετε την υπερβολική πίεση. Πρέπει επίσης να θυμάστε ότι παρότι μοιάζουν τόσο πολύ με τα φυσικά δόντια, οι στεφάνες από πορσελάνη που καλύπτουν τα εμφυτεύματα δεν έχουν την ίδια αντοχή με ένα φυσικό δόντι. Αποφεύγετε να ασκείτε υπερβολική πίεση ή να καταναλώνετε τακτικά πολύ σκληρές τροφές που θα μπορούσαν να σπάσουν την στεφάνη ή να καταπονήσουν το εμφύτευμα. 


  • Αποφύγετε το σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών γιατί προκαλείται ερεθισμός που μπορεί να οδηγήσει σε αποτυχία του εμφυτεύματος και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει η στεφάνη που το καλύπτει. Αν έχετε χρόνιο πρόβλημα βρουξισμού συνιστάται η χρήση ειδικού νάρθηκα δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου για την προστασία των εμφυτευμάτων αλλά και των φυσικών δοντιών. 


  • Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται όταν τα εμφυτεύματα δοντιών θα χρησιμοποιηθούν σαν βάση στήριξης μίας κινητής τεχνητής οδοντοστοιχίας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταλάβει καλά τον τρόπο τοποθέτησης και αφαίρεσης της οδοντοστοιχίας, καθώς λανθασμένες κινήσεις μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στο εμφύτευμα ή/και την οδοντοστοιχία.