Κινητή (αφαιρούμενη) ορθοδοντική συσκευή (μασελάκι)


1. Προτιμάτε να αφαιρείτε τη συσκευή όταν τρώτε, να την πλένετε καλά κάτω από τρεχούμενο νερό με τη χρήση απλής οδοντόβουρτσας και να την επανατοποθετείτε άμεσα μετά το φαγητό στο στόμα, αφού προηγηθεί επιμελές βούρτσισμα των δοντιών. 

2. Όταν δε φοράτε το μασελάκι, να το αποθηκεύετε στην ειδική θήκη που πήρατε μαζί με αυτό για να μη χαθεί ή σπάσει. 

3. Να είστε τακτικοί στις επισκέψεις σας στον γιατρό σας, για να παρακολουθείται η εξέλιξη της θεραπείας και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες που σας έχει δώσει ο γιατρός για τη ρύθμιση της ορθοδοντικής συσκευής που φοράτε και πιθανώς θα κάνετε εσείς οι ίδιοι ορισμένες φορές στο σπίτι. 

4. Αποφύγετε να καταναλώνετε κολλώδεις τροφές (λουκούμια, μαστίχες) όσο φοράτε τα μασελάκια.   

5. Κατά την εξέλιξη της θεραπείας, μπορεί να υπάρξουν κάποια τμήματα της συσκευής που δε θα "κάθονται" απόλυτα στις περιοχές που αρχικά τοποθετούνταν. Μη δαγκώνετε και μην ταλαιπωρείτε τα σημεία εκείνα χωρίς λόγο. Καλέστε τον γιατρό σας ή αναφέρετέ το στο επόμενο ραντεβού που έχετε για έλεγχο.  

6. Ορισμένες φορές, μετά την ενεργοποίηση (σφίξιμο ή άνοιγμα) της ορθοδοντικής συσκευής, μπορεί να νιώθετε για 1-2 μέρες μια ελαφριά πίεση στα δόντια και ένα μούδιασμα σε αυτά όταν αφαιρείτε το μασελάκι για να φάτε ή να βουρτσίσετε τα δόντια σας. Είναι φυσιολογικό, μην ανησυχήσετε. Η πίεση αυτή είναι που θα καθοδηγήσει τα δόντια στην επιθυμητή θέση.