Στοματική Υγιεινή

2019-09-07

Η σωστή στοματική υγιεινή μας εξασφαλίζει στόμα υγιές και ευχάριστη αναπνοή. Αυτό σημαίνει ότι:

  • Τα δόντια σας είναι καθαρά και χωρίς υπολείμματα
  • Τα ούλα σας είναι ροζ και δεν ματώνουν με τη βούρτσα ή με το νήμα
  • Η αναπνοή σας δεν είναι μόνιμο πρόβλημα

Εάν τα ούλα σας πονάνε ή ματώνουν με την οδοντόβουρτσα ή το νήμα και εάν η αναπνοή σας είναι μονίμως δυσάρεστη, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας: κάποιο πρόβλημα υπάρχει.

Ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας υποδείξει τους τρόπους για να φροντίζετε σωστά τα δόντια σας και να σας επισημάνει τα σημεία του στόματός σας που χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή στο βούρτσισμα και στο καθάρισμα με νήμα.

Τί πρέπει να κάνω;

Η συστηματική και σωστή στοματική υγιεινή είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για τα δόντια και τα ούλα σας. Τα υγιή δόντια όχι μόνο σας κάνουν να φαίνεστε και να νιώθετε καλά, αλλά σας επιτρέπουν και να τρώτε και να μιλάτε σωστά. Η καλή υγεία του στόματος είναι σημαντική για τη συνολική ευεξία σας.

Η καθημερινή προληπτική φροντίδα, όπως το κατάλληλο βούρτσισμα και το καθάρισμα με νήμα, βοηθάει να μην επιδεινωθούν τα προβλήματα και είναι λιγότερο επώδυνη και δαπανηρή από τις οδοντιατρικές θεραπείες.

Στα διαστήματα που μεσολαβούν από τις επισκέψεις στον οδοντίατρο, μπορούμε να κάνουμε πολύ απλά πράγματα για να μειώσουμε τον κίνδυνο της τερηδόνας, της ουλίτιδας και άλλων προβλημάτων:

  • Το βούρτσισμα θα πρέπει να γίνεται κάθε πρωί, βράδυ, και μετά από κάθε γεύμα χρησιμοποιώντας μόνο μαλακή (ή το πολύ μέτρια) οδοντόβουρτσα.
  • Κατα τη διάρκεια του βουρτσίσματος θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι κατευθύνετε τους θύσανους της οδοντόβουρτσας πάνω και κάτω απο τα ορθοδοντικά αγκύλια.
  • Τα ούλα πρέπει να βουρτσίζονται τοποθετώντας την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών και πιέζοντας με μικρές κυκλικές κινήσεις, μετρώντας 5 δευτερόλεπτα για κάθε περιοχή.
  • Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στον καθρέπτη εάν υπάρχουν υπολείμματα τροφών μετά το βούρτσισμα και επανάληψη της διαδικασίας στην εκάστοτε περιοχή. Για το λόγο αυτό, είναι σκόπιμο να μην χρησιμοποιείται οδοντόκρεμα έστω μία φορά την ημέρα.
  • Η χρήση οδοντικού νήματος κρίνεται απαραίτητη, τουλάχιστον 1 φορά ανά 2 ημέρες περνώντας το νήμα μεταξύ των αγκυλίων και κάτω από το σύρμα, πιέζοντας προς ένα δόντι κάθε φορά ώστε να σχηματιστεί "C" προς τη βάση του δοντιού. Προσοχή: Δεν πιέζουμε προς τα ούλα αλλά πλάγια προς το δόντι καθώς υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού και υφίζησης των ούλων.
  • Θυμηθείτε: Η εμφάνιση αιμοραγίας των ούλων κατα το βούρτσισμα υποδεικνύει την παρουσία φλεγμονής-ουλίτιδας στην περιοχή αυτή και απαιτεί περισσότερη φροντίδα και όχι αποφυγή βουρτσίσματος στην περιοχή αυτή.

Το σωστό βούρτσισμα

Τοποθετείστε την οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών ως προς την παρυφή των ούλων και κινείστε την βουρτσίζοντας προς τα επάνω. 

Με ήπιες, μικρές, παλινδρομικές κινήσεις βουρτσίστε την εξωτερική, την εσωτερική και τη μασητική επιφάνεια των δοντιών.   


Βουρτσίστε μαλακά και τη γλώσσα σας για να απομακρυνθούν τα βακτηρίδια και να φρεσκαριστεί η αναπνοή σας.   To σωστό καθάρισμα με νήμα

Χρησιμοποιείστε 45 πόντους νήμα, και αφήστε 5 περίπου πόντους ανάμεσα στα δάκτυλα.
Με ήπιες κινήσεις καθαρίστε τα κενά ανάμεσα στα δόντια σας   
Καθαρίστε κάτω από την παρυφή των ούλων, αλλά αποφύγετε να πιέσετε το νήμα στα ούλα.   

Πάμε να δούμε και μερικά βιντεάκια !!