Αόρατη ορθοδοντική ή ορθοδοντική χωρίς σιδεράκια αποκαλούμε τη διαδικασία αποκατάστασης ορθοδοντικών ανωμαλιών με τη χρήση λεπτών διαφανών ναρθήκων.

Πρόκειται για μια μέθοδο διευθέτησης ορθοδοντικών ανωμαλιών με διαφανείς νάρθηκες οι οποίοι κατασκευάζονται με τρισδιάστατο cad-cam λογισμικό που βασίζεται στην ψηφιακή 3d απεικόνιση και επεξεργασία. Για την μεταφορά του στόματος του εκάστοτε ασθενούς στο ψηφιακό περιβάλλον χρησιμοποίουμε 3D Scanners (Impression Desktop Scaning ή Intra-Oral Scan).Το σύγχρονο σύστημα του 3D Digital Clear Aligner μας παρέχει την δυνατότητα να πραγματοποιήσουμε ένα εύρος μετακινήσεων στα δόντια, πάντοτε σύμφωνα με την αρχική ανάλυση του περιστατικού και την θεραπεία που ακολουθούμε. Ως επακόλουθο αυτού, δεν γίνονται κινήσεις έκτος των επιτρεπτών ορίων ή γενικότερα κινήσεις των δοντιών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στην στοματική κοιλότητα (πχ. απορρόφηση ριζών, κινητικότητα). 

Έτσι, λοιπόν έχουμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε την μελλοντική εξέλιξη του κάθε περιστατικού, παραμετροποιώντας την όποτε και αν αυτό είναι απαραίτητο. Μόλις ολοκληρωθούν οι μετακινήσεις των δοντιών και αφού διορθωθούν τα ορθοδοντικά προβλήματα ( τάξη κυνοδόντων και γομφίων, μέση γραμμή, πρόωρες επαφές, κ.λ.π), γίνεται ο διαχωρισμός των σταδίων της θεραπείας ( 1,2,3.... setup ) και αποστέλονται στο print room για εκτύπωση των 3D Bio-Resin εκμαγείων. 

Στην πρώτη επίσκεψη σας, μετά την κλινική εξέταση σας, γίνεται εξέταση ακτινογραφιών και λήψη αποτυπωμάτων για τα εκμαγεία μελέτης. Στη συνέχεια, λαμβάνεται η απόφαση από κοινού με τον γιατρό σας για το εάν θέλετε στο επόμενο ραντεβού να ξεκινήσετε άμεσα με την τοποθέτηση του πρώτου νάρθηκα. 

 Όταν αποφασίσετε να ξεκινήσετε, κατασκευάζονται οι νάρθηκες, σύμφωνα πάντοτε με τις προδιαγραφές της εταιρείας ( SCHEU DENTAL CA Digital ) και τις οδηγίες του ιατρού. Οι νάρθηκες αυτοί κατασκευάζονται σε εξειδικευμένα οδοντοτεχνικά εργαστήρια, πιστοποιημένα από τις εταιρείες που υποστηρίζουν το συγκεκριμένο λογισμικό, όπως είναι η Clear Aligner.

Κατά την έναρξη της θεραπείας, παραλαμβάνετε το πρώτο "set up" (μια συσκευασία με τους πρώτους νάρθηκες), τους οποίους εφαρμόζετε στο στόμα σας και αλλάζετε διαδοχικά ανά εβδομάδα περίπου, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του θεράποντος ιατρού σας. Κάθε ένας νάρθηκας που εφαρμόζετε μετακινεί ελάχιστα τα δόντια σας προς το επιθυμητό αποτέλεσμα κ.ο.κ. ,μέχρι να φθάσουμε στο χαμόγελο που επιθυμούμε.


Για να δούμε ένα σύντομο βιντεάκι !! Τα σταδία της θεραπείας μεταφέρονται ψηφιακά στον υπολογιστή του γραφείου μας όπου και μπορούμε να τα επεξεργαστούμε και να δείξουμε στους ασθενείς μας πως θα είναι τα δόντια τους με το τέλος της θεραπείας που τους προτείνουμε !!


Πραγματικό κλινικό περιστατικό Νο1


ΠΡΙΝ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΜΕΤΑ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΜΕΤΑ - ΚΑΤΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΠΡΙΝ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΜΕΤΑ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
ΜΕΤΑ - ΑΝΩ ΓΝΑΘΟΣ
Αρχική Κατάσταση
Αρχική Κατάσταση
Τελική Κατάσταση
Τελική ΚατάστασηΠραγματικό κλινικό περιστατικό Νο2
Πλεονεκτήματα Αόρατων Ναρθηκών 

  • Οι νάρθηκες είναι κατασκευασμένοι από διαφανές υποαλλεργικό ακρυλικό και «συρταρώνουν» στην επιφάνεια των δοντιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι ορατοί από τους συνομιλητές σας, ενώ ταυτόχρονα είναι ιδιαίτερα ανεκτοί από εσάς. Έτσι, κατά τη διάρκεια της θεραπείας, δεν αντιμετωπίζετε προβλήματα ούτε στην εργασία σας αλλά ούτε και στην κοινωνικότητά σας.
  • Μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα και γρήγορα όταν υπάρχει μια σημαντική προσωπική, επαγγελματική ή κοινωνική συνάντηση.
  • Δεν επιβαρύνουν τη στοματική υγιεινή, καθώς μπορούμε να τους αφαιρούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας μετά τα γεύματα, να τους βουρτσίζουμε και να τους καθαρίζουμε με νερό, όπως ακριβώς και τη στοματική μας κοιλότητα για τη διατήρηση ευχάριστης και δροσερής της αναπνοής.
  • Δεν τραυματίζουν τα χείλη και τα ούλα.
  • Η περίοδος προσαρμογής ανέρχεται σε 2-3 24ωρα, κατά τα οποία νιώθετε αφενός μια ελαφριά πίεση στα υπό μετακίνηση δόντια αφετέρου μια ελάχιστη διαφοροποίηση στην ομιλία, κυρίως στα οδοντικά και συριστικά σύμφωνα. Οι όποιες ενοχλήσεις παρέρχονται μετά την πάροδο των 3 ημερών.


Μειονέκτημα

  • Με τους διαφανείς νάρθηκες δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν όλες οι ορθοδοντικές ανωμαλίες. Εν τούτοις, επιτυγχάνονται πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα και σε περιστατικά που έχουν μεγάλους συνωστισμούς, αραιοδοντίες κ.ά.