Παρόλο που στο παρελθόν είχε επικρατήσει η εσφαλμένη άποψη ότι η ορθοδοντική θεραπεία ενδείκνυται μόνο για παιδιά και εφήβους, κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Και οι ενήλικες μπορούν να προσβλέπουν σε ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο με τη βοήθεια της ορθοδοντικής εφόσον τα δόντια στηρίζονται από ένα υγιές περιοδόντιο.


Η ορθοδοντική ενηλίκων αφορά περιπτώσεις που:

  • Η ορθοδοντική θεραπεία δεν πραγματοποιήθηκε στην παιδική ηλικία για διάφορους λόγους και τώρα, είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους, ο ασθενής θέλει να αποκαταστήσει το πρόβλημα.
  • Η ορθοδοντική θεραπεία πραγματοποιήθηκε στην παιδική ηλικία αλλά το αποτέλεσμά της υποτροπίασε με την πάροδο των ετών.
  • Η προσθετική αποκατάσταση είναι αδύνατη (γέφυρες, εμφυτεύματα κτλ) γιατί ο χώρος που υπάρχει είναι ανεπαρκής ή η απόκλιση των παρακείμενων δοντιών είναι προβληματική ή πιθανή υπερσύγκλειση καθιστούν απαγορευτική την τοποθέτηση προσθετικής εργασίας κ.ά. Κατόπιν της ορθοδοντικής θεραπείας οι χώροι επανακτώνται, οι αποκλίσεις διορθώνονται, η υπερσύγκλειση αποκαθίσταται, και άρα, η προσθετική αποκατάσταση γίνεται πλέον εφικτή.
  • Παρουσία περιοδοντικής νόσου έχει προκαλέσει "μετανάστευση" των δοντιών από την αρχική τους θέση, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα.
  • Απαιτείται, για αισθητικούς λόγους ή λόγω ατυχημάτων, γναθοχειρουργική επέμβαση και στη συνέχεια αποκατάσταση των οδοντικών φραγμών με ορθοδοντική θεραπεία. Είναι σαφές ότι προϋπόθεση για την επίτευξη του ιδανικού αποτελέσματος είναι η συνεργασία των οδοντιατρικών ειδικοτήτων με τον γενικό οδοντίατρο.


Στην ορθοδοντική ενηλίκων ,για λόγους βελτιωμένης αισθητικής κατά τη διάρκεια της θεραπείας ,έχουμε στη διάθεσή μας όλες τις μεθόδους των κλασικών κινητών και ακινήτων ορθοδοντικών μηχανισμών ,αλλά και μηχανισμούς οι οποίοι είναι από πολύ διακριτικοί έως αόρατοι